Familieopstellingen, systemisch werk
Familieopstellingen met Poppetjes & Voorbeeld van een Ervaring

Familieopstellingen - Hoe werkt het? - Uitleg, Voorbeeld en Ervaringen

Met familieopstellingen heb ik veel positieve ervaringen. Je ziet voor je neus wat de dynamiek is van een situatie en dat brengt inzicht. Ik vind het echt iets magisch. Het gaat over je plek in een systeem (gezin, werk of vriendengroep). Je gezin van herkomst is hierbij de basis.


Ook kun je andere zaken opstellen, denk aan boosheid, verdriet of vertrouwen. Maar ook de dynamiek van een (nieuwe) baan of een (nieuwe) relatie. Ik werk in het moment en met dat wat op dat moment bovenkomt, met je lichaam als ingang.


Systemisch werk, wat is de betekenis?

Ik doe de opstellingen buiten. In wandelsessies werk ik met elementen uit de natuur. In het bos ga je zelf op zoek naar materialen die je gebruikt in de opstelling. Ter plekke, op de grond, doen we de opstelling, zo ga je ervaren wat er onbewust in jouw systeem gebeurt.


Opstellingen kun je ook met poppetjes doen: de Happinez schreef een artikel over systemisch werk. Een quote uit het artikel: ‘Praten met de poppetjes voor je neus geeft heel simpel inzicht waardoor kwartjes sneller vallen’. En juist dit ervaar ik zelf maar al te vaak.


Burnout-klachten

Stel dat jouw moeder haar rol als moeder niet aan kon. Misschien ging jij daardoor wel zorgen voor je vader, je broers en zussen. Als overlevingsstrategie nam je – onbewust – de plek van je moeder in. Toen was dat handig, maar vaak neem je ook op andere plekken die rol nu nog aan. Mogelijk op je werk.


Stel nu dat je baas te veel op zijn bordje heeft en zijn rol niet pakt. Hij draait om beslissingen heen, maakt geen keuzes. Kortom: neemt niet de verantwoordelijkheden die bij de rol van baas horen. Dan kan het zomaar zijn dat jij vanuit je oude overlevingsstrategie die rol op je neemt. Je gaat dan een verantwoordelijkheid dragen die niet de jouwe is. Dat lukt je een tijdje, maar op den duur gaat het wringen en loop je erop leeg. Met misschien wel een burnout als gevolg.


In de wandelsessies, komen de dynamieken en patronen in een systeem naar boven, ontstaat er bij jou bewustzijn en kun je ermee aan de slag.


Meer informatie?
Wil je een opstelling doen? Maak dan eerst kennis met me door een proefwandeling te doen. We maken in 45 minuten kennis met elkaar. Je voelt mijn energie, je spreekt jouw verlangen uit en we kijken of er een match is. De proefwandeling kost € 49,- en is in het prachtige natuurgebied van Strijensas, tussen Dordrecht en Rotterdam in.


Wil je eerst meer informatie over systemisch werk of mijn werkwijze?
Bel 06 – 13 70 60 97 of mail me dan.