Familieopstellingen, systemisch werk
Familieopstellingen met Poppetjes & Voorbeeld van een Ervaring

Familieopstellingen - Hoe werkt het? - Uitleg, Voorbeeld en Ervaringen

Met familieopstellingen heb ik veel positieve ervaringen. Je ziet voor je neus wat de dynamiek is van een situatie en dat heeft mijzelf en de vrouwen die ik coach veel inzichten gebracht. Ik vind het echt iets magisch. Het gaat over je plek in een systeem (gezin, werk, vriendengroep, vereniging). Je gezin van herkomst is hierbij de basis.


Ook kun je andere zaken opstellen, denk aan boosheid, verdriet of vertrouwen. Maar ook de dynamiek van een (nieuwe) baan of een (nieuwe) relatie. Ik werk in het moment en met dat wat op dat moment bovenkomt, met je lichaam als ingang.


Systemisch werk, wat is de betekenis?

In mijn wandel- en yurt-sessies werk ik met elementen uit de natuur. In het bos ga je zelf op zoek naar materialen die je gebruikt in de opstelling. Ter plekke, op de grond, doen we de opstelling, zo ga je ervaren wat er onbewust in jouw systeem gebeurt.


Opstellingen kun je ook met poppetjes doen: de Happinez schreef een artikel over systemisch werk. Een quote uit het artikel: ‘Praten met de poppetjes voor je neus geeft heel simpel inzicht waardoor kwartjes sneller vallen’. En juist dit ervaar ik zelf maar al te vaak.


Burnout-klachten?

Stel dat jouw moeder haar rol als moeder niet aan kon. Misschien ging jij daardoor wel zorgen voor je vader, je broers en zussen. Als overlevingsstrategie nam je – onbewust – de plek van je moeder in. Toen was dat handig, maar vaak neem je ook op andere plekken die rol nu nog aan. Mogelijk op je werk.


Oude overlevingsstrategie

Jouw baas heeft te veel op zijn bordje en pakt zijn rol niet. Draait om beslissingen heen, maakt geen keuzes. Kortom: neemt niet de verantwoordelijkheden die bij de rol van baas horen. Dan kan het zomaar zijn dat jij vanuit je oude overlevingsstrategie die rol op je neemt. Je gaat dan een verantwoordelijkheid dragen die niet de jouwe is. Dat lukt je een tijdje, maar op den duur gaat het wringen en loop je erop leeg. Met misschien wel een burnout als gevolg.


Door een sessie te doen, komen de dynamieken en patronen in een systeem naar boven, ontstaat er bij jou bewustzijn en kun je ermee aan de slag.


Meer informatie?
Wil je een opstelling doen? Dan kan dat in een wandelsessie in het prachtige natuurgebied van Strijensas, tussen Dordrecht en Rotterdam in. Ook organiseer ik regelmatig yurt-sessies, waarin je op een sprookjesachtige plek een dag aan de slag gaat met een bepaald thema. Lees hier alles over de yurt-sessie.


Wil je meer informatie over systemisch werk of mijn werkwijze?
Bel 06 – 13 70 60 97 of mail me dan.