Leven met je menstruatiecyclus

Herken je dat? Dat je een week voor je menstruatie niet te genieten bent? Dat je op het punt staat je man te verlaten. Je baan op te zeggen of in je eentje te verhuizen naar een onbewoond eiland. Veel vrouwen worstelen met PMS-klachten. De een is sneller geïrriteerd, de ander is moe of heeft hoofdpijn en weer een ander fietst er zo doorheen.


Premenstureel syndroom (PMS), wat doe je eraan?

Vaak krijgen die rothormonen dan de schuld. Maar wist je dat je zelf veel kunt doen aan je klachten? PMS kan onder andere komen door slechte voeding, te weinig beweging of energetische blokkades. Maar ook door het niet volgen van je natuurlijke ritme. Als je leeft volgens het ritme van je vrouwelijke cyclus haal je meer uit het leven. Dan zwem je met de stroom mee – en niet er tegenin.


Ingebouwd rustsysteem

Gedurende de maand verandert namelijk je lichaam, je humeur, je behoeften en je energiepeil. Als je weet hoe je cyclus in elkaar steekt, kun je die positief inzetten. Je menstruatie zelf bijvoorbeeld, dat is je ingebouwde rustsysteem. Iedere maand krijg je een seintje om wat gas terug te nemen. Een uurtje, een middag of een dag net wat past in jouw leven. Zodat je tijdens de rest van de maand er weer tegenaan kunt.