Vrouwen en het woord MOETEN.

Ik hoor veel vrouwen het woord MOETEN gebruiken. In sessies in mijn praktijk is het een terugkerend onderwerp.


‘Ik moet nog contact opnemen met die vriendin voor een afspraak, want ik heb al een tijd niets van me laten horen.’

‘We moeten volgende week weer met die goeie vrienden uit eten. Het is al zo lang geleden.’

‘Ik moet vrijdagavond naar die saaie verjaardag, maar ja: ze komen ook altijd bij ons.’


Opgetrokken wenkbrauwen
Als ik vraag: van wie moet dat? Dan zie ik vaak opgetrokken wenkbrauwen. Moet het van jezelf? Is het omdat je het leuk vindt? Of is het omdat je denkt dat het van je verwacht wordt? Doe je het omdat iedereen het doet? Of omdat je het al jaren zo doet?


Achter het stuur

Ik zie namelijk veel vrouwen die gespitst zijn op hun omgeving in plaats van zich af te vragen wat ze zélf willen. Die plek op de bijrijdersstoel ken je waarschijnlijk maar al te goed. Maar wat gebeurt er als je plaats neemt achter het stuur? Met je voet op het gaspedaal. Welke kant ga je op? Wat doe je wel? En wat juist niet?


Je energieniveau
Zin in een experiment? Ga dan eens voelen hoe het is om op dat etentje, bij die vriendin of dat avondje uit te zijn. Wat doet het met je energie? Ga je fit naar huis? Of zit je totaal in de kreukels? Ben je vrolijk? Zit je vol inspiratie na afloop? Of ben je juist nukkig en chagrijnig? Je energieniveau en je humeur zijn je richtingaanwijzers.


Heft in eigen hand
Door dit experiment, ontstaat er bewustzijn op dat wat je doet. Bewustzijn geeft ruimte. Ruimte om keuzes te maken. Voedt het me als ik dat doe of haalt het me juist onderuit? Doe ik het daarom wel? Of juist niet? Zo neem je de regie weer in eigen handen: niet de buitenwereld bepaalt welke richting je op gaat, maar jijzelf. Jij achter het stuur.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment